NAV: szeptember 30-ig lehet regisztrálni az szja 1 százalékért

5 napja ezelőtt 69

bohócdoktor szja 1% felajánlás

2024.09.13., 08:51 - Adó 1% felajánlásról információk alapítványok, egyesületek, egyház támogatása

Azok a civil szervezetek, amelyek igényt tartanak 2025-től az szja 1 százalékára, és korábban nem regisztráltak, szeptember 30-ig még megtehetik – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Jelenleg több mint 33 ezer regisztrált civil kedvezményezettet tart nyilván a NAV. Aki azonban még nem szerepel a regisztrált civil kedvezményezettek listáján, és 2025-ben szeretne a felajánlott szja 1 százalékból részesülni, annak 2024. szeptember 30-ig elektronikusan kell benyújtania az úgynevezett 24EGYREG-nyomtatványt a NAV-hoz. A határidő jogvesztő, ezért különösen érdemes odafigyelni, mert a késedelem még igazolási kérelemmel sem menthető ki – hívta fel a figyelmet a hivatal.

A 33 ezer már regisztrált kedvezményezettnek is célszerű felülvizsgálnia, hogy adataiban történt-e változás. Így például azt, hogy a regisztráció során bejelentett bankszámlájuk él-e még. Erre a számlaszámra utal ugyanis a NAV. A változás bejelentését is a 24EGYREG-nyomtatványon lehet megtenni.

A civil szervezeteknek a szeptember 30-i határidő nemcsak a regisztráció miatt fontos, hanem azért is, mert a regisztrációt követő rendelkezőévtől a felajánlott összeget a NAV szeptember 30-ig utalja át a civil kedvezményezetteknek. Idén szeptember 30-ig az adóhivatal a 2024. május 20-ig érvényesen felajánlott 1 százalékokat utalja át az érintetteknek. Ha a jogosultnak a kiutaláskor köztartozása van, akkor azt a NAV a felajánlott adóösszegből visszatartja, és a fennmaradó összeget utalja ki.

Az szja 1 százalék fogadásához elengedhetetlen regisztrációhoz négy feltételnek kell megfelelnie a civil szervezetnek (egyesület, alapítvány, közalapítvány). Egyrészt közhasznú tevékenységet kell végeznie, és erről nyilatkoznia kell a regisztrációkor. Másrészt a civil szervezetet a bíróságnak legalább a rendelkezőnyilatkozat évét megelőző két évvel korábban nyilvántartásba kellett vennie. Ez az idei regisztrációnál 2023. január 1-je előtti nyilvántartásba vételt jelent. A civil szervezetre vonatkozó további két feltétel az, hogy székhelye belföldön legyen, és, hogy az alapszabályában, alapító okiratában foglaltaknak megfelelően közvetlen politikai tevékenységet ne folytasson, pártoktól független legyen, és azoknak anyagi támogatást ne nyújtson.

Mindezeken felül az szja 1 százalékra jogosult lehet a könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó- vagy előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezet, amely a rendelkezőnyilatkozat évének első napja előtti 3 év valamelyikében a helyi önkormányzattól, az országos, illetve a helyi kisebbségi önkormányzattól vagy a központi költségvetésből egyedi támogatásban részesült, és nem tartozik az előző kategóriákba.

A NAV végezetül azt javasolta, hogy az érintettek nézzék át a NAV honlapján a 26-os számú információs füzetet, amely az alábbi linken érhető el: https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/nezzen-utana/inf_fuz/informacios-fuzetek---2024 – olvasható a NAV közleményében.

=====

Kiket érdemes támogatni az adó 1 százalékkal? Az Szja 1%-al gyermekvédelmetbohócdoktorokatállatmenhelyeketállatvédő szervezeteket, mentősöket, egyházat, kiemelt költségvetési előirányzatot, adományosztást is támogatni lehet. Minden felajánlott adó 1% forint életmentő a civil szervezetek, egyházak, a jó ügyek sikere érdekében.

Az szja 1+1%-áról – függetlenül az szja-bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni.

Az adó 1 százalék nyilatkozat legegyszerűbben elektronikusan nyújtható be

- az eSZJA webes felületén, online kitöltve
vagy
- az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) a bevallással együtt, annak EGYSZA-lapját is kitöltve
vagy
- külön, a ’EGYSZA-nyomtatvány kitöltésével.

Papíralapon benyújthatópostán vagy személyesen, illetve meghatalmazott által, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain

- az szja-bevallással együtt, annak EGYSZA-lapját is kitöltve,
vagy
- az eSZJA-felület kitöltőprogramjával készített és kinyomtatott nyilatkozaton,
vagy
- az EGYSZA jelű nyomtatványon vagy azonos adatokkal a nyilatkozaton,
továbbá
- lezárt borítékban leadva a munkáltatónak, ha az vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését. A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott nyújtja be, csatolni kell a meghatalmazást is.

A nyilatkozatok benyújtási határideje megegyezik az szja-bevallás határidejével, ez a határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha késve rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezés érvénytelen, és a késedelem igazolási kérelemmel sem menthető ki.

A vallási közösségnek és a kiemelt költségvetési előirányzatnak tett felajánlások érvényben maradnak. Ez azt jelenti, hogy korábban technikai számra tett, formailag megfelelő nyilatkozatokat a NAV a következő években is figyelembe veszi, mindaddig, amíg a rendelkező nem ad be újabb nyilatkozatot vagy korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza.

Nem vehető figyelembe a nyilatkozat, ha a magánszemély az adóévet követő év május 20-áig nem nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást vagy a benyújtott bevallása alapján adóköteles, összevonás alá eső jövedelme nem keletkezett.

A civil kedvezményezettek javára ugyanakkor továbbra is évenként kell rendelkezni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

Az szja 1+1%-áról rendelkező dönthet úgy, hogy a NAV közölje nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel. Ezeknek az adatoknak a megadása és az adatkezelési hozzájárulás önkéntes, tehát nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

2024 januárjától a rendelkező a NAV honlapján azt is megtekintheti, hogy az idén megjelölt kedvezményezett részesült-e a felajánlott összegből. Ha elektronikus tárhelye is van, a NAV elektronikusan is tájékoztatja a felajánlott összeg kiutalásáról.

A legapróbb felajánlás is óriási segítség! A befizetett adó 1% felajánlása nem kerül semmibe sem, hiszen azt adóként így is, úgy is be kell fizetnie. Adóbevalláskor vagy május 20-ig felajánlása életmentő segítség!

Mátrix Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18472273-1-06
gyermekmentő, jótékonysági, adó egy százalék, adóbevallás, alapítvány adószám megadásAz alapítvány 2003-óta évente tízezernél több rászoruló családon, idős - egyedülállón, közösségen segít. A Centerke Közösségi Térben (www.centerke.hu) ruha – cipő, élelmiszer adományozás van. Az alapítvány Gyógyító Mesedoktor Csapata (www.mesedoktor.hu) kórházban fekvő gyerekek-és felnőttek gyógyulását segíti, a Sterilházuk (www.sterilszoba.hu) gyógyulást támogató céllal jött létre. Adó 1% felajánlása így az egészségvédelmi és szociális segítő programokat támogatja. Weboldalunk a www.matrixalapitvany.hu címen érhető el.

Orpheus Állatvédő Egyesület
Adószám: 18464654-1-06
állatmenhely, állatvédő, adó egy százalék, adóbevalláskor, egyesület adószámAz állatmentő egyesület 1999-óta működik. Évente 800 kutya és cica megmentésében segít minden adó 1% felajánló. A www.ebangyal.hu oldalon sok hasznos dolog mellett az örökbe fogadható állatok fényképes adatlapjai elérhetőek. Az állatvédelmi gazdikereső mellett az egyesület oktatási és szemléletformáló programja a felelős állattartást segíti, így az egyesület támogatása még inkább érdemes.
Internetes oldalunk a www.orpheus.hu címen érhető el.

Bohócdoktor Csapat
Adószám: 18472273-1-06
adó 1 % bohócdoktorok, gyermekkórház, gyermekmentés, adóbevallás, alapítványi adószámA gyermekmentő, szociális, egészségvédelmi alapítvány fő tevékenysége 2008 óta a Gyógyító Bohócdoktorok Program, melynek célja, hogy beteg, sérült gyermekek minél hamarabb a gyógyulás útjára léphessenek. A bohócdoktorok a klinikák, kórházak, rendelő intézetek számára teljesen INGYENESEK. A bohócdoktorok a gyerekek mellett az egészségügyi szakdolgozókkal is foglalkoznak. Az alapítványnak felajánlott adó 1% az egész éves kórházi segítést és gyógyítást támogatja. Weboldalunk a Bohócdoktorok címen érhetők el.

Adó 1% felajánlásával a beteg gyermekek helyzetének javítását is segítheti!

Az adó 1% felajánlása nagy segítség, támogatását a jótékonysági programokat megvalósító egyesületek / alapítványok nevében is hálásan köszönjük!

Olvassa el a teljes cikket